Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Projekto Londonas naujienos

Pavasariniai Lietuvos literatūros kelionių maršrutai: Kinija, Vokietija, Italija, Jungtinė Karalystė ir Ukraina

Lietuvos kultūros institutas

Lietuvos kultūros institutas pradeda tradicinį pavasario tarptautinių literatūros renginių maratoną, kurio startas šiemet – naujame geografiniame taške: kovo 13-ąją Pekine prasidėjo Lietuvos literatūros pristatymo Šiaurės Kinijoje projektas, vyksiantis keliais etapais iki rugpjūčio pabaigos. Kovo 17-ąją Lietuvos literatūros stendas atsidarys tarptautinėje Leipcigo knygų mugėje, vėliau seks Bolonija, Londonas ir Kijevas.

Pirmieji lietuvių literatūros žingsniai Kinijoje

Instituto kartu su kultūros atašė Kinijoje Agne Biliūnaite vykdomas projektas pristatys Kinijoje Lietuvos autorių prozą, poeziją, dramaturgiją ir knygas bei iliustraciją vaikams.

Kovo 11-27 d. trijuose Kinijos miestuose (Pekine, Čengdu ir Sudžou) vykstančiame tarptautiniame nepriklausomame literatūros festivalyje „Bookworm“ Lietuvai atstovaus prozininkė Undinė Radzevičiūtė ir poetas bei dramaturgas Mindaugas Nastaravičius. Dešimtą kartą vyksiantis festivalis šiemet pristatys 200 Kinijos ir kitų šalių autorių, vyks 300 įvairių renginių.

Undinė Radzevičiūtė dalyvaus tarptautinės asociacijos „Literature Across Frontiers“ ir „Bookworm“ organizuojamose diskusijose Čengdu ir Pekine, skirtose pristatyti geriausią Europos literatūrą. Diskusijų dalyviai iš Katalonijos, Velso ir kitų kultūriškai turtingų, bet nedidelių regionų pasakos apie savo patirtis, kuriant gimtąja kalba globaliame pasaulyje. Pekine taip pat vyks Mindaugo Nastaravičiaus poezijos skaitymas, autorius dalyvaus keturių dramaturgų iš skirtingų kontinentų diskusijoje. Čengdu mieste rengiamo „Vakaro teatre“ metu vyks Mindaugo Nastaravičiaus pjesės „Demokratija“ sceninis skaitymas. Specialiai šiam festivaliui pjesę (čia pristatomą pavadinimu „Namas, kuriame dingo elektra“) į kinų kalbą išvertė Lina Bartusevičiūtė.

Pasak Lietuvos literatūros pristatymo Šiaurės Kinijoje projekto vadovės Rūtos Statulevičiūtės-Kaučikienės, būtų per naivu tikėtis, kad po šio pirmo lietuvių literatūros pristatymo Kinijos leidėjai ir skaitytojai susižavės jiems mažai žinomos šalies literatūra. „Iš patirties žinome, kad tam, jog tai įvyktų, reikės įdėti daug pastangų. Šis dviejų talentingų rašytojų pasirodymas solidžioje tarptautinėje literatų kompanijoje „Bookworm“ festivalyje yra nedidelis, tačiau drąsus lietuvių literatūros skaidos žingsnis savitos kultūros šalyje“, – projekto reikšmę įvardijo R. Statulevičiūtė-Kaučikienė.

Rugpjūčio 24-29 d. vyksiančioje Pekino vaikų knygų mugėje vaikų knygų leidykla „Liaoning“ pristatys Kęstučio Kasparavičiaus ir Vytauto V. Landsbergio kinų kalba išleistas knygas Kinijos sostinėje ir Šenjange vyksiančiuose susitikimuose, organizuojamuose kūrybinėse dirbtuvėse vaikams.

 

 

Ypatingų metų išvakarėse

Kovo 17-20 d. Tarptautinėje Leipcigo knygų mugėje Lietuvos kultūros institutas, Lietuvos kultūros atašė Vokietijoje Gabrielė Žaidytė ir Lietuvos kultūros ministerija pristato nacionalinį stendą, kuris supažindins šimtus tūkstančių mugės lankytojų su mūsų šalies literatūra ir kultūra. Stende pristatomos lietuvių autorių knygos, išverstos į vokiečių kalbą, Knygos meno konkurse įvertintos knygos, geriausios knygos vaikas, literatūros tekstų rinktinės, įvairūs informaciniai leidiniai.

2017-aisiais Lietuva dalyvaus šioje mugėje pagrindinės viešnios teisėmis, tad, atidarant stendą kovo 17-ąją, LR kultūros viceministras dr. Romas Jarockis papasakos, ką įdomaus mugės lankytojai atras Lietuvos stende kitais metais.

Kaip ir kasmet, Leipcige ypatingo dėmesio sulaukia naujausi vokiški lietuvių literatūros vertimai. Šiemet leidykla „Aufbau Verlag“ pristatys Grigorijaus Kanovičiaus romaną „Miestelio romansas“, „Mitteldeutscher Verlag“ – Alvydo Šlepiko romaną „Mano vardas – Marytė“, dalyvaujant autoriui. Poetai Indrė Valantinaitė ir Benediktas Januševičius kartu su latvių kolegomis Inga Gaile ir Arviu Ostupu dalyvaus Baltijos poezijos skaitymuose. Leidykla „Dom Publishers“ pristatys Kauno ir Leipcigo architektūros gidus.

Leipcigą pasieks ir aktuali polemika: apie sovietų refleksijas literatūroje diskutuos filosofė Nerija Putinaitė, literatūrologas, poetas Rimantas Kmita ir menotyrininkė Jurgita Grajauskaitė. R. Kmita, Antanas A. Jonynas ir vertėja Claudia Sinnig dalyvaus diskusijoje apie Vokietijos ir Lietuvos literatūros ryšius. Dailininkė Ieva Babilaitė surengs kūrybines dirbtuves vaikams tiek mugėje, tiek Tarptautinėje Leipcigo mokykloje.

Tradiciškai kasmet Leipcigo knygų mugės rengiamoje tarptautinėje knygos meno parodoje bus eksponuojamos Lietuvos nacionaliniame knygos meno konkurse „Vilnius 2014“ įvertintos knygos.

Leipcigo knygų mugė yra didžiausia knygų mugė Vokietijos rytuose, atvira lankytojams, kaip ir Vilniaus knygų mugė. Kasmet vykstanti mugė sutraukia beveik 240 tūkst. mugės ir festivalio „Leipcigas skaito“ lankytojų iš visos Vokietijos, taip pat Austrijos ir Šveicarijos. Ji tapo didžiausia knygų muge Vokietijoje 1632 metais, kai pristatomų knygų skaičiumi aplenkė knygų mugę Frankfurte. Šioje pozicijoje išbuvo iki 1945 metų, kai Frankfurto knygų mugė atgavo prarastą poziciją.

Iš Leipcigo Lietuvos literatūros ir knygų iliustracijų ekspozicija balandžio 4-7 d. persikels į Bolonijos vaikų knygų mugę, o balandžio 14-16 d. literatūrinė „atstovybė“ veiks Londono knygų mugėje. Pastaroji, kaip ir Leipcigo knygų mugė, Lietuvai yra itin svarbi: 2018 m. Londono knygų mugėje kartu su Latvija ir Estija Baltijos šalys bus paskelbtos mugės „Market Focus“. Balandžio 20-24 d. Lietuvos kultūros institutas kvies susipažinti su knygomis iš Lietuvos Kijevo Tarptautinio festivalio „Knizhnyj Arsenal“ lankytojus.