Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos

Išrinktas nacionalinio konkurso „Kūrybinio verslo taurė“ nugalėtojas

Lietuvos kultūros institutas

Nacionalinio konkurso „Kūrybinio verslo taurė“ nugalėtojas atstovaus Lietuvai finale Kopenhagoje. Juo tapo Ignas Survila, sukūręs lengviausią pasaulyje paspirtuką „Pigeon“.

Šiais metais Lietuva jau antrą kartą turės savo atstovą tarptautinio konkurso „Kūrybinio verslo taurė” (“Creative Business Cup“) finale.

Kūrybinių industrijų antreprenerių pasaulio čempionatu vadinamas renginys lapkričio viduryje vyks Danijos sostinėje Kopenhagoje.

Nacionalinio konkurso laimėtojas Ignas Survila pristatė vienu kojos paspaudimu susilenkiantį paspirtuką „Pigeon“, kuris yra kompaktiškas aptakių formų, todėl itin patogus naudojimui. Kūrėjas atsisakė nereikalingų detalių, tad buvo gerokai palengvinta produkto konstrukcija. „Pigeon“ paspirtukas sveria tik 3,5 kg ir dabar tikriausiai yra vienas lengviausių paspirtukų pasaulyje.

Šiuo metu kartu su partneriu Michel Barro įkūręs įmonę „Citybirds SARL” Šveicarijoje dizaineris bando užimti vietą ekologinių transporto priemonių rinkoje. Taip pat „Pigeon” laimėjo vieną iš prestiziškiausių dizaino apdovanojimų pasaulyje „A’design awards”.

Pasak Igno Survilos, „Pigeon” paspirtukas – tai bendras dizaino, inžinerijos, marketingo ir verslo laimėjimas. „Mūsų svajonė, kad visi pasaulio žmonės galėtų keisti savo požiūrį į atrodo nepakeičiamus dalykus, o skubėjimą paverstų maloniu ir naudingu procesu. Juk „Pigeon“ nėra paprastas paspirtukas, tai – gyvenimo būdas,“ – džiaugėsi Ignas.

Antroji vieta atiteko komandai „TutoTOONS“, sukūrusiai mobiliųjų žaidimų platformą, su kuria kiekvienas gali lengvai ir greitai susikurti savo žaidimą be programavimo.

Trečia vieta atiteko kompanijai „ANCHOVY“, sukūrusiai dizaino platformą, kur gaminami nešiojami objektai iš vartotojų sukurtų dizainų. Vienas pirmųjų ANCHOVY projektų – programėlė, kuri žmonių įvestus žodžius paverčia spalvų spektrais.

Pirmas tris vietas užėmusių komandų nariai spalio mėnesį vyks į tarptautinę stovyklą Švedijoje, kur susitiks „Kūrybinio verslo taurės“ konkurso finalininkai iš Danijos, Suomijos, Švedijos, Estijos, Latvijos ir Lietuvos. Čia bus tobulinami prisistatymai ir visapusiškai ruošiamasi konkurso finalui.

Nacionalinio konkurso komisija, kurioje dalyvavo LR Kultūros ministerijos, LR Ūkio ministerijos, „Versli Lietuva“ ir konkursą Lietuvoje organizuojančios Nacionalinės kūrybinių ir kultūrinių industrijų asociacijos atstovai, pirmame konkurso etape įvertino dalyvių paraiškas, antrame – dalyvių prisistatymus žodžiu, gebėjimą sklandžiai komunikuoti anglų kalba. Svarbiausi komisijos kriterijai – produkto ar idėjos inovatyvumas bei rinkos potencialas.

Pirmą kartą „Kūrybinio verslo taurės“ konkursas, skirtas kūrybinių industrijų antreprenerių verslumo įgūdžių stiprinimui, Danijoje įvyko 2010 metais. Tiesa, tąkart jis buvo nacionalinis, tačiau susidomėjimas buvo toks didžiulis, kad praėjus vos dviems metams nuspręsta organizuoti jau tarptautinį renginį. 2014 metais tarptautinio konkurso šalių dalyvių skaičius išaugo net iki 54, o tarp konkurso dalyvių pirmą kartą pasirodė ir Lietuva. Mūsų šaliai atstovavo dizaino studija „March“, o rezultatas pranoko visus lūkesčius – lietuviai pateko tarp šešiolikos geriausių pasaulyje. Konkursą pernai laimėjo mūsų kaimynai lenkai, sukūrę interaktyvų kompiuterinį žaidimą „Professor Why Chemistry“, skatinantį vaikus domėtis chemijos mokslu.

Tarptautinį laimėtoją išrinkti itin sunku, nes kūrybinės industrijos apima labai įvairias sritis, o skirtingos šalys pristato labai skirtingas verslo idėjas, produktus ar paslaugas. Tokius itin skirtingus projektus vertina kompetentinga komisija, tarp kurių ir pasaulinių kompanijų, tokių kaip „Microsoft“, „Lego“, IKEA, „Google“ atstovai.