Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos

Vilniuje – literatūros žurnalo pristatymas

Lietuvos kultūros institutas

Gegužės 7 d. 18.00 val. Rašytojų klube (K. Sirvydo g. 6) ir gegužės 8 d., penktadienį, 16.00 val. Vilniaus žydų viešojoje bibliotekoje (Gedimino pr. 24-9) įvyks žurnalo „Inostrannaja literatura“ specialaus Lietuvai ir lietuvių literatūrai skirto numerio, pavadinto „Lietuva: išsklaidyta ir surinkta“ (2015, nr. 3) sutiktuvės. Renginyje dalyvaus vyriausiasis žurnalo redaktorius Aleksandras Livergantas, lietuviškojo numerio redaktorė ir vertėja Tamara Kazavčinskaja, žurnalo autoriai Jūratė Sprindytė, Marius Ivaškevičius, Danutė Kalinauskaitė, Giedra Radvilavičiūtė, Antanas A. Jonynas, Undinė Radzevičiūtė, Gytis Norvilas, ir kt., vertėjai Aleksandra Vasilkova, Anna Gluchova, Tatjana Maceinienė, Tomas Čepaitis, Jurgis Jefremovas ir kt., numerio sudarytojos Marija Čepaitytė ir Rūta Mėlinskaitė.

Lietuviškas „Inostrannaja literatura“ numeris žurnalui, šiemet švenčiančiam 60 metų sukaktį, taip pat svarbus įvykis – Lietuva tapo pirmąja buvusios Sovietų Sąjungos šalimi, kurios literatūra pateko į legendinio žurnalo puslapius ir pagaliau atsidūrė rusakalbiui skaitytojui skirtoje užsienio literatūros lentynoje.

Lietuviško „Inostrannaja literatura“ numerio parengimą, vertimo ir redagavimo darbus kuravo ir skatino Lietuvos kultūros institutas, žurnalas šviesą išvydo kovo mėnesį, o balandį buvo pristatytas Maskvoje – Jurgio Baltrušaičio namuose, Užsienio literatūros bibliotekoje, Jurgio Baltrušaičio vardo Maskvos vidurinėje mokykloje. Anot Lietuvos kultūros instituto projektų koordinatorės ir leidinio sudarytojos Rūtos Mėlinskaitės, „Mus jau nudžiugino neabejingas rusų skaitytojų dėmesys, jų padėkos žodžiai už tai, kad šiuo sudėtingu laiku mes ieškome būdų atnaujinti trūkinėjančius ryšius, ypač su tais, kurie savo šalyje patys jaučiasi nereikalingi. Žurnalas jau skaitomas ir mus pradėjo pasiekti pirmieji tikrai įdomūs atsiliepimai. Visais šviežiais įspūdžiais, išgirstais ar perskaitytais atsiliepimais ir pačiu žurnalu norime kuo greičiau pasidalinti ir su Lietuvos skaitytojais, todėl nutarėme surengti du žurnalo pristatymo renginius Vilniuje“.