Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos

Jungtinėje Karalystėje – lietuvių kurto spektaklio premjera

Lietuvos kultūros institutas

Šių metų balandžio 24 d. Glazgo mieste (Škotijoje) startavo šešias savaites truksiantis bene didžiausias šokio festivalis „Dance International Glasgow (DIG)”. Įvairiuose miesto erdvėse bus pristatyti šiuolaikinio šokio, hip-hopo ir klasikinio baleto pasirodymai, kuriuos ruošia trupės iš viso pasaulio. Tarp daugiau nei keturiasdešimties suplanuotų renginių sunku nepastebėti ir Lietuvos vardo. Choreografai ir šokėjai Airida Gudaitė ir Laurynas ŽakevičiusJungtinėje Karalystėje pristatys spektaklį „Kelionė namo“.

Spektaklis praėjusiais metais buvo įvertintas Auksiniu scenos kryžiumi už Geriausią metų choreografiją. Ir tai jau antrasis A. Gudaitės ir L. Žakevičiaus darbas profesionalioje teatro scenoje. Daugiau nei dvidešimt metų atidavę šokiui ir labiausiai žinomi, kaip urbanistinių judėjimų atstovai, jie į teatrą įnešė kitokį požiūrį į šiuolaikinį šokį, pritaikydami jame gatvės ir urbanistinio šokio elementus.

„Į Glazgą buvome pakviesti iš karto po to, kai pasirodėme „Naujojo Baltijos Šokio“ festivalyje, kuriame lankėsi vienas iš festivalio „Dance International Glasgow (DIG)” kūrėjas. Labai džiaugiamės, kad būtent spektaklis „Kelionė namo“ buvo atrinktas iš daugybės kitų lietuvių darbų.

Šis spektaklis yra masyvus savo scenografija, o vien tik atlikėjų komandą sudaro net 8 asmenys. Tokį darbą brangu išvežti, bet šios gastrolės ir galimybė pasirodyti Škotijoje mus labai motyvuoja. Juk tai spektaklio premjera Jungtinėje Karalystėje,“ – prieš gegužės 15-16 d. vykstančią premjerą užsienio publikai, džiaugsmo neslepia Laurynas Žakevičius.

Menų spaustuvėje sukurta „Kelionė namo“ (režisierius Vidas Bareikis, pjesės autorius Mindaugas Nastaravičius) jungia skirtingas meno sritis: šokį, muziką, literatūrą, vaidyba. Spektaklio ašis – tėvų ir suaugusių vaikų santykiai bei pastangos kalbėtis apie tai, kas skaudu, nutylima, bet tikra. Pasirodymo metu scenoje skamba gyva muzika ir yra pasakojamos dvi istorijos, sutelpančios vienuose namuose. Kartu su jaunais šokėjais scenoje ir žinomi Lietuvos aktoriai – Larisa Kalpokaitė ir Jonas Braškys.

„Dance International Glasgow (DIG)” kiekvienais metais auga, kartu sujungdamas įvairius šokėjus, rėmėjus, vietas ir bendruomenes. Šiais metais žiūrovai turės išskirtinę galimybę pamatyti daugybę pasirodymų, įvairiuose miesto erdvėse. Festivalyje pasirodys Škotijos baleto šokėjų trupės, su savo naujomis premjerinėmis programomis, šiuolaikinės Glazgo šokių mokyklos ir, žinoma, mūsų šokėjų duetas iš Lietuvos – pristatysianti spektaklį pagrindinėje festivalio erdvėje – menų centre „Tramway“.