Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Projekto naujienos

Pavasarinis knygų mugių maratonas: startas Leipcige

Lietuvos kultūros institutas

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Pavasarinis knygų mugių maratonas: startas Leipcige

Kovo 12-15 dienomis Lietuvos nacionalinis stendas bus pristatomas Tarptautinėje Leipcigo knygų mugėje, Vokietijoje

Kovą kartu su pavasarinėm nuojautom, tarp Lietuvos kultūros instituto užduočių atsiranda intensyvus dalyvavimas tarptautinėse Europos knygų mugėse. Pradžią žymi šiemet kovo 12 dieną prasidėsianti Leipcigo knygų mugė, vos grįžus bus ruošiamasi vykti į Bolonijos vaikų knygų mugę, o po jos, balandžio viduryje, estafetę perims Londono knygų mugė. Pastaroji, kaip ir Leipcigo knygų mugė, Lietuvai yra itin svarbios: 2017 m. Lietuva dalyvaus garbės viešnios teisėmis, o 2018 m. kartu su Latvija ir Estija Londone Baltijos šalys bus paskelbtos mugės „Market Focus“.

„Tokiai mažai šaliai kaip Lietuva būtina išnaudoti kad ir menkiausias galimybes prisistatyti kuo įvairiapusiškiau, – teigia pernai Leipcigo knygų mugėje „Nidos kronikas“ pristačiusi istorikė Vilija Gerulaitienė. – Turime gerą literatūrą, kaip reta puikius poetus, tad dalyvaudami tokiuose renginiuose galime per asmeninį santykį su lankytojais, užsienio leidėjais, knygų dizaineriais įtikinti juos, kad esame verti dėmesio, esame saviti ir turime kultūrinių ir istorinių patirčių, kurios aktualios ir kitoms tautoms. Vokietija mums svarbi dar ir tuo, kad istoriškai šios šalies žmonės jaučia ypač šiltą santykį su Baltijos šalimis, domisi mūsų bendra istorija, be to, žavisi mūsų ryžtu lemiamą paskutinį XX a. dešimtmetį.“

Šiemet Lietuvos kultūros institutas prisistatys ne tik stende, į kurį kvies užsienio leidėjus ir Lietuvos kultūra besidominčius asmenis, bet ir kartu su partneriais parengė kultūrinių renginių programą. Joje vyks lietuvių ir latvių poezijos skaitymai, kuriuose dalyvaus lietuvių poetai Rimantas Kmita, Ilzė Butkutė, latviai Anna Auzina, Karlis Verndins, vokiškai eiles skaitys Markus Roduner, kuriems akomponuos Leipcige reziduojanti jauna lietuvių smuikininkė Rakelė Chijėnaitė, bus pristatyti vokiečių kalba išleisti leidinys „Vilniaus architektūros gidas“ (sudarytojos Julija Reklaitė ir Marija Drėmaitė) ir šiemet kūrybingiausia Lietuvoje išrinkta Dalios Staponkutės knyga „Iš dviejų renkuosi trečią: mano mažoji odisėja“. Greta vyks dailininko Pauliaus Juodišio vedamos kūrybinės dirbtuvės, jo kūryba irgi bus pristatoma mugės kultūrinėje programoje. Diskusijų panelėje apie knygų dizainą greta kinų dizainerių pasisakys ir lietuvis Tomas Mrazauskas, kalbėsiantis apie fotografijos knygų specifiką. Taip pat, knygos meno parodoje bus eksponuojami lietuvių menininkų Kęstučio Vasiliūno, Monikos Micevičiūtės ir Robertos Vaigeltaitės darbai.

„Lietuvai yra neabejotinai svarbu prisistatyti tokio pobūdžio renginiuose, – po pernykštės Leipcigo knygų mugės, kurioje viešėjo, dalijosi mintimis Leonidas Donskis, – Ne tik todėl, kad Vokietija yra labai stipri šalis tiek ekonomiškai, tiek politiškai. Jų kultūra – milžiniška teritorija, todėl turėti joje savo lietuviškas salas su lietuvių poetais, prozininkais, eseistais – didžiulis dalykas. Mes paliekam save, savotiškas mūsų kultūros ir kūrybos sėklas vokiečių skaitytojams, atrasiantiems Lietuvą ne tik per turizmą ar reklamą, bet ir per literatūrą bei kultūrą“.

Ypatingą progą tam Lietuva turės 2017 m., kuomet pagrindinis dėmesys bus koncentruojamas į ją, kaip garbės viešnią. Šiemet į Leipcigą vyksta ir LR kultūros ministras Šarūnas Birutis, su juo Lietuvos stendo atidaryme dalyvaus ir LR ambasadorius Vokietijoje Deividas Matulionis bei Leipcigo mugės direktorius Oliveris Zille, kurie oficialiai paskelbs apie pasirašytą ketinimų sutartį. Tarptautinė Leipcigo knygų mugė Europoje yra žinoma kaip viena profesionaliausių knygų gurmanų erdvių, kurioje itin išsamiai pristatomos Europos knygų naujienos, išskirtinį dėmesį skiriant Rytų ir Vidurio Europos literatūrai, taip pat – kultūrinei programai, susitikimams ir pokalbiams su rašytojais bei literatūrinėms parodoms. Šiemet Leipcige garbės viešnios teisės atiteko Izraeliui.

„Manau, jog mąstant apie mūsų literatūros sklaidą, Vokietija yra pati palankiausia ir dėkingiausia erdvė, – pasakojo lietuvių rašytojas Antanas A. Jonynas, praėjusiais metais taip pat viešėjęs Leipcige, – vokiečiakalbėse šalyse – vadinasi, ne vien Vokietijoje, bet ir Austrijoje, Šveicarijoje, kitose šalyse – Lietuva yra domimasi, atsiranda nemažai žmonių, kurie yra susiję su ja emociniais, istoriniais ryšiais“.

Tarptautinė Leipcigo knygų mugė ir didžiausias literatūrinis Europos festivalis „Leipcigas skaito“ kasmet pritraukia vis didesnį kiekį žmonių. Pernai, rekordinė Leipcigo knygų mugė gyrėsi daugiau nei 175 tūkst. lankytojais, o šiemet tikimasi dar daugiau. Lietuvos kultūros institutas, bendradarbiaudamas su kultūros atašė Vokietijoje dr. Gabriele Žaidyte ir LR Kultūros ministerija, Leipcigo knygų mugėje įkurs nacionalinį Lietuvos stendą, kuriame su lietuvių literatūra supažindins įvairūs informaciniai leidiniai, literatūros tekstų rinktinės, lietuvių autorių knygų, išverstų į vokiečių kalbą, ekspozicija. Taip pat Leipcigo knygų mugėje mus eksponuojamos gražiausiomis pripažintos ir ką tik Vilniaus knygų mugėje apdovanotos lietuviškos knygos.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]