Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos

Pirmą kartą Lietuvos šokis pristatytas Kanadoje

Lietuvos kultūros institutas
Lapkričio 17 d. Kanados mieste Monrealyje prasidėjo šešias dienas truksianti šešioliktoji tarptautinė scenos menų bienalė CINARS. Pirmą kartą joje bus pristatomas Lietuvos šokis ir naujausi mūsų choreografų darbai.
Į Monrealį sugūžėjo scenos menų atstovai iš viso pasaulio. Tarp jų – ir lietuvių delegacija: Lietuvos šokio informacijos centro (LŠIC), Šiuolaikinio šokio asociacijos, Menų spaustuvės, Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos atstovai ir šokio kritikė bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Šokio ir judesio katedros vedėja Ingrida Gerbutavičiūtė.
Lapkričio 20-ąją, parodų salėje, kuri vadinama susitikimų ir diskusijų centru, įsikurė 130 scenos menų organizacijų ir agentūrų stendų. Savo stendą turės ir tris dienas Lietuvos šokį mugės svečiams pristatinėjo lietuvių delegacija.
„LŠIC, kaip visada, vienaip ar kitaip pristato visą Lietuvos šokį, akcentuodamas Lietuvos choreografų darbus. Taip bus ir šįkart Monrealyje. Stende pristatysime daugumą naujausių mūsų šalies choreografų spektaklių – pasakosime, rodysime vaizdo įrašus, taip pat pristatysime ir visą Lietuvos šokio infrastruktūrą. Pristatymo detales lems tai, ko atėjusieji klausinės, kuo domėsis“, – sakė LŠIC vadovas Audronis Imbrasas.
Nuo 1984 m. Monrealyje vykstančioje scenos menų bienalėje savo darbus pristato trupės, atlikėjai iš viso pasaulio. Šį kartą, be šeimininkų, mugėje bus galima išvysti Šveicarijos, Prancūzijos, Danijos, Ukrainos, Graikijos, Švedijos, Norvegijos, Australijos, Pietų Korėjos, Mozambiko atlikėjų pasirodymus.
Šiemet trisdešimtąjį jubiliejų švenčianti bienalė vadinama plataus pobūdžio renginiu, kuriame galima atrasti tarptautinių gastrolių galimybių, užmegzti solidžius ryšius su profesionalais iš viso pasaulio, patobulinti profesinius įgūdžius ir žinias. Į bienalę šįmet susirinko 1441 dalyvis iš 40 šalių, per savaitę (lapkričio 17–22 d.) buvo parodyta daugiau kaip 150 spektaklių.
„Lankiausi šioje mugėje prieš dešimt metų, bet buvau vienas, stendo nebuvo, tad tas vizitas buvo daugiau pažintinis – įvairių spektaklių žiūrėjimas ir kontaktų mezgimas. Dalyvauti CINARS mugėje svarbu ir įdomu dėl dviejų pagrindinių priežasčių: pirma, čia pristatomi visi scenos menai, tai gerokai platesnis nei tik šokio kontekstas, antra – tai tam tikri vartai į Kanados ir Šiaurės Amerikos menų rinkas. Todėl šiemet čia atvykome penkiese su visu stendu“, – kodėl svarbu dalyvauti Kanadoje vykstančioje bienalėje, paaiškino A. Imbrasas.
Lietuvos šokio pristatymą scenos menų bienalėje CINARS remia Lietuvos kultūros taryba.