Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Projekto Bolonija naujienos

Lietuva Bolonijoje – naujos perspektyvos ir neįkainojamos patirtys

Lietuvos kultūros institutas

Vakar duris užvėrė 50–oji jubiliejinė Bolonijos vaikų knygų mugė. Nors mugė skirta specialistams bei profesionalams ir įsigyti knygų šioje mugėje yra beveik neįmanoma, tačiau lankytojų srautai čia milžiniški – 75 šalys, 1200 dalyvių su įspūdingais, vienas už kitą įdomesniais stendais bei eilės iliustratorių, kurie nori parodyti savo darbus specialistams. Nors garbės viešnia šiemet buvo Švedija, mugės organizatoriai aplankę Lietuvos stendą šiltai prisiminė Lietuvos dalyvavimą svečio teisėmis mugėje 2011–aisiais ir pažymėjo, jog tuometinis mūsų šalies prisistatymas iki šiol laikomas vienu įspūdingiausių per mugės istoriją.

Mugės vadovai įvertino ir šiųmetį Lietuvos stendą pagirdami tęsiamą tradiciją prisistatyti išskirtinai kūrybiškai. Lankytojų dėmesį nuolat traukė margame mugės fone išsiskiriantis baltas, netradicinio dizaino stendas, kuriame knygos eksponuotos ant balto veltinio sienų. Susižavėjimą išreiškė ir šiemet mugėje geriausia Azijos leidykla pripažintos „Tara books“ bei prancūzų leidyklos „Minedition“ vadovai.

Tarptautinių kultūros programų centras mugėje susitiko su strateginiais partneriais aptarti bendrai vykdomus projektus bei apibrėžti ateities veiklos gaires ir prioritetus. „Susitikimų metu buvo aptartos Lietuvos galimybės dalyvauti tarptautinėse Taipėjaus ir Prahos knygų mugėse ir lietuvių literatūros sklaidos užsienyje perspektyvos. Su kolegomis iš Estijos ir Latvijos diskutavome apie planus tarptautiniuose literatūros renginiuose prisistatyti kartu”, – teigė Literatūros sklaidos skyriaus vadovė Eglė Vitkauskaitė.

Lietuvos stende pristatytos Kęstučio Kasparavičiaus „Sapnų katytė” (leidykla „Nieko rimto”) bei Nomedos Marčėnaitės „Lėlė” (leidykla „Tyto alba”) buvo įtrauktos į didžiausios pasaulyje Tarptautinės jaunimo bibliotekos (Miunchenas, Vokietija) kasmet rengiamą knygų katalogą „The White Ravens”, skirtą vaikų knygų leidybos specialistams. Į šį katalogą atrenkamos knygos, vertos platesnio tarptautinio pripažinimo dėl universalių temų ir išskirtinių meninių sprendimų. Kęstutis Kasparavičius džiaugėsi net tik galimybe susitikti su užsienio leidėjais, su kuriais jau dirba, bet ir kasmet užmezgamais naujais kontaktais.

Iliustruotojas susitiko su vokiečių, meksikiečių, argentiniečių, slovėnų leidėjais. Šiais metais jis buvo nominuotas Astridos Lindgren vardo apdovanojimui, kuris buvo skelbiamas Bolonijos knygų mugės metu. Profesinę patirtį Bolonijos vaikų knygų mugėje vertina ir iliustruotoja Ieva Babilaitė, susitikusi su leidėjais iš Korėjos, Kinijos, Teherano, Prancūzijos ir Šveicarijos.

„Specialistų kritika ir patarimai padeda pažvelgti į savo kūrybą platesniame kontekste ir orientuotis tolimesnėje kūryboje. Taip pat iliustruotojai mugėje gauna naudingos informacijos apie iliustracijų festivalius, parodas, konkursus ir kitus renginius“ , – įspūdžiais dalinosi I. Babilaitė.

„Knygų šalies“ projekto ir kūrybinę vaikų studiją „Tu gali sukurti knygą“ jos autorė Sigutė Chlebinskaitė pristatė per judančių vaizdų mirioramą, demonstruotą dėžėje, kurią sukūrė dailininkas Marius Jonutis. „Ši mugė yra unikali vieta, kur į vieną subėga visos knygų šalies upės ir vėliau išsiskiria pilnos nauju idėjų, kad sugrįžusios namo vėl jomis mus maitintų“, – įspūdžius iš didžiausios pasaulyje vaikų knygų mugės apibendrina S. Chlebinskaitė.

Kasmetinį Lietuvos prisistatymą mugėje organizuoja Tarptautinių kultūros programų centras. Projektą remia Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.