Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Projekto Bolonija naujienos

Lietuva garbės viešnios teisėmis dalyvaus Bolonijos vaikų knygų mugėje

Lietuvos kultūros institutas

Lietuva garbės viešnios teisėmis dalyvaus kovo 28-31 dienomis vyksiančioje 48-ojoje Bolonijos vaikų knygų mugėje, kurioje lietuvių iliustruotojų darbai bus pristatyti trijose parodose.

Pasak kultūros ministro Arūno Gelūno, kuris yra dirbęs šio projekto darbo grupėje, tai yra puiki proga pristatyti Lietuvos kūrėjų darbus užsienyje.

„Noriu pasakyti, kad ministerija ir aš asmeniškai didžiuojamės šia iniciatyva. Yra visos prielaidos galvoti, kad būdama viešnia Lietuva labai tinkamai reprezentuos kultūrą ir neš geidžiamo pristatyti įvaizdžio dalį“, – ketvirtadienį per spaudos konferenciją tvirtino kultūros ministras.

Bolonijos vaikų knygų mugėje Lietuva pristatys „Illiustrarium’ą“, apimantį geriausius šalies vaikų knygų dailininkus, iliustracijų kolekciją ir dailininkų knygas. Šį projektą sudaro trys parodos, jos bus pristatyta per 200 Lietuvoje išleistų vaikams skirtų knygų, vyks kūrybinė studija „Tu gali sukurti knygą“.

Pagrindinės iliustruotojų parodos katalogo sudarytojos Jolitos Liškevičienės teigimu, viena parodų pristatys trijų kartų iliustruotojus-dailininkais.

„Surinkdami 32 autorių kolekciją mes pristatome tris kartas: vyresniąją, kurioje yra žinomi ir ne kartą dalyvavę, yra ryškios Lietuvos iliustracijos žvaigždės (…) Vidurinioji karta paženklinta Lietuvos Nepriklausomybės atgavimo laikotarpiu (…) Keičiantis Lietuvos istorijai, keitėsi spaustuvės, todėl tas laikas nebuvo palankus knygų iliustruotojams. Tai karta – žmonės orkestrai, patys išmoko piešti, rašyti (…) Jaunesnioji karta, nors sukūrusi nedaug iliustracijų, jau yra pamatyta“, – kalbėjo J.Liškevičienė.

Antrojoje parodoje bus pristatytos sovietinių laikų liustracijos, nuo 1945 iki 1990 metų. Jose, anot J.Liškevičienės, matyti, kaip tais laikais per iliustraciją į Lietuvos meną „prasiskverbė visos modernizmo bangos“. Galiausiai trečiojoje parodoje bus pristatyti jaunų, prieš metus ar dvejus mokslus baigusių, iliustruotojų darbai.

Lietuvių literatūrą vaikams bei dailininkų darbus vaikų literatūroje taip pat pristatys išleisti katalogai.

Lietuvos leidėjų asociacijos prezidentė Lolita Varanavičienė kalbėjo, kad Bolonijos vaikų knygų mugė yra itin stipri žanrinė paroda, ir esą šiemet yra labai džiugu, kad devynios leidyklos joje turi darbines vietas, o kai kurios dar ketina važiuoti.

„Be abejo, Bolonijos knygų mugė leidėjams yra labai svarbi, nes turi savo kryptį ir savo formatą“, – tvirtino L.Varanavičienė.

Tarptautinė Bolonijos vaikų knygų mugė, pasak pranešimo, yra svarbiausias tarptautinis renginys, skirtas vaikų literatūros leidybai ir su ja susijusioms kūrybinėms industrijoms. Mugė rengiama nuo 1963 metų. 2010-aisiais joje dalyvavo apie 5 tūkst. srities profesionalų.

Kiekvienais metais viena pasaulio šalis mugėje dalyvauja garbės viešnios teisėmis. Mugės organizatoriai jai suteikia galimybę pristatyti geriausius savo vaikų knygų iliustruotojus ir įgyvendinti kultūrinę programą, rengiamą Bolonijos mieste bei pačioje mugėje.